fredag 11 juli 2008

Rockbjörnen och Myspace

Som ni säkert vet finns numera kategorin Myspace på Rockbjörnen. (Kid Down vann i år.)

Å ena sidan är det genialiskt, då, ja, det är väl aldrig dumt att föra fram mindre kända men bra band, och det är på Myspace alla finns. Det är till och med på Myspace alla nya oh så talangfulla stjärnskott hittas och göds tills de är fullvuxna kändisar på MTV. Då är det ju klart att man ska ha en kategori för det.
Å andra sidan tycker jag att det är värdelöst. Hela tanken med tävlingar som Rockbjörnen är en viss kulturelitism; etablerade band är i regel mycket bättre än demoband, för de har etablerat sig av en anledning. Börjar man dra in Myspacemusikmaffian i karusellen så har vi dagens samhälle i ett nötskal - alla är unika och otroliga, alla kan vara med och tävla, trots att Rockbjörnen och company är lika mycket tävling som EM i friidrott - de släpper inte in Örkelljunga Gymnasiums fem bästa häcklöpare trots att de är rätt duktiga, för att det är en elitistisk tävling där de kända är kända och resten av världen är pöbel.

I själva verket tycker jag nog att det är jättebra att kategorin finns, annars hade utvecklingen nog stannat helt. Jag är nog bara sur över att Johnossi inte vann, samt att alla tävlingar är demokratiska. Folket har i nio fall av tio fel.

Inga kommentarer: